Magnum Heating en Hordijk: samen innoveren voor een duurzamer productieproces

Gepubliceerd op: 06-09-2023

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Hiervoor ontwikkelt MAGNUM Heating slimme vloerverwarmingsproducten. Voor de productie werken ze al jaren samen met Koninklijke Hordijk. Binnenkort neemt Hordijk hiervoor een innovatieve machine in gebruik: de Wavefoamer.

Hordijk produceert isolatieplaten voor MAGNUM Heating. Alex van Haaren, CEO van MAGNUM Heating, vertelt erover: “Deze hebben een bepaalde vorm. In deze platen worden vloerverwarmingsbuizen en kabels in aangebracht. Hier brengen we een aluminium laag op aan zodat de warmte beter wordt verdeeld. Een groot voordeel van deze platen is dat ze op iedere ondervloer kunnen worden geplaatst. Oók onder een ruwe ondervloer. Het is een ideaal systeem voor de renovatiemarkt.”

“Ons product draagt in essentie al bij aan ‘het groene denken’ en sluit naadloos aan op de energietransitie. We zien dat installaties op gas langzaam worden uitgefaseerd. Steeds meer huishoudens worden volledig geëlektrificeerd of krijgen bijvoorbeeld een warmtepomp. Vloerverwarming is een ideale manier om deze warmte efficiënt te verspreiden.”

Nieuwe duurzame techniek om EPS-isolatieplaten te produceren

In het teken van het energievraagstuk zochten MAGNUM Heating en Hordijk naar een nieuwe techniek om EPS te produceren. Eén die duurzamer én efficiënter is dan de huidige manier van produceren. Zodat MAGNUM Heating en Hordijk een positievere impact hebben op de energieprestatie van het product. Alex: “We streven ernaar om onze producten zo groen mogelijk te maken. Onze huidige machines hebben stoom nodig voor het productieproces. De Wavefoamer gebruikt daarentegen microgolven om het EPS aan elkaar te smelten. Hierdoor elektrificeren we het productieproces volledig en hebben we dan ook geen gas meer nodig. Zo reduceren we onze CO2-uitstoot aanzienlijk.”

50% gerecycled EPS

Wat het productieproces nóg duurzamer maakt, is het feit dat voortaan maar liefst 50 procent recyclebaar materiaal kan worden verwerkt. Alex: “Dit is mogelijk doordat we gebruikmaken van hoogfrequente radiogolven. Hierdoor worden de kunststofmatrijzen van binnenuit verwarmd, zodat de EPS ook in de kern goed aan elkaar smelt. Doordat we 50 procent recyclaat kunnen gebruiken, creëren we circulariteit.”

Het feit dat de Wavefoamer 50 procent recyclebaar materiaal verwerkt heeft niet alleen voordelen voor de duurzaamheid van het product. Ook de kostenefficiëntie krijgt een enorme boost. Alex: “Natuurlijk zijn de opstartkosten wel hoger en zijn er aanzienlijke investeringen nodig om de mallen op een andere manier te produceren. Uiteindelijk leidt dit tot een lagere kostprijs voor de grondstoffen. Momenteel zijn er bijvoorbeeld testunits opgebouwd van de Wavefoamer in Delft om het productieproces te testen, voordat we de machine écht in gebruik nemen.”

Betere drukvastheid

De nieuwe productiemethode verbetert ook de kwaliteit van de isolatieplaten. Alex: “Het technisch voordeel van de Wavefoamer: een betere drukvastheid van ons product. De drukvastheid van ons product moet groot genoeg zijn zodat klanten er bijvoorbeeld zware kasten op kunnen plaatsen. Dan willen we natuurlijk niet dat de platen beschadigen of vervormen. Dankzij de Wavefoamer realiseren we dit eenvoudiger en zijn hiervoor minder nieuwe grondstoffen nodig.”

Productie van EPS met stroom: uniek in Nederland, duurzaame en veel efficiënter

MAGNUM Heating en Hordijk werken als eerste in Nederland met de Wavefoamer. Alex vertelt: “Dat maakt ons natuurlijk trots. Ook draagt dit enorm bij aan ons groene imago en dat van Hordijk. Ik hoop dat wij gezamenlijk een voorbeeld kunnen zijn, waardoor ook andere productieprocessen geoptimaliseerd worden. Ik kijk ernaar uit dat we de producten van de Wavefoamer in gebruik kunnen nemen. Geproduceerd op een unieke, duurzamere en veel efficiëntere manier.”

Deze samenwerking is een welkome aanvulling op het assortiment van MAGNUM Heating. Alex: “We streven naar win-winsituaties waarbij we groene en innovatieve producten aanbieden die voldoen aan de behoeften van onze klanten. Door samenwerkingen als die met Hordijk, kunnen we onze eigen producten stimuleren. Zo hebben we met Hordijk bijvoorbeeld het MAGNUM HeatBoard W. Hiermee laten we onze producten perfect aansluiten op de toenemende vraag naar energietransitie. En bieden we een eenvoudige installatie en een goede warmteafgifte.”

Vooroplopen in energiebesparing en recyclebaarheid

De samenwerking tussen Hordijk en Magnum Heating leidt tot positieve resultaten voor beide partijen. Alex: “Dankzij de Wavefoamer lopen wij voorop in onze sector wat betreft energiebesparing en recyclebaarheid. Dit wordt de komende jaren enorm belangrijk in onze industrie. Dit biedt ons én Hordijk de mogelijkheid om onze commerciële belangen te behartigen en tegelijk te voldoen aan de behoeften van onze klanten.”

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief