Hordijk produceert Slimme Warmtebatterij van piepschuim voor start-up Borg Energy

Gepubliceerd op: 18-02-2021

Energie opslagtank van EPS onder de oprit

Mooi nieuws, Koninklijke Hordijk is onlangs een interessante samenwerking aangegaan met de innovatieve start-up Borg Energy. Het door Borg Energy ontwikkelde energieopslagsysteem is revolutionair en zal de manier waarop we energie gebruiken en opslaan in Nederland veranderen.

Commercieel Directeur Wiggeman Roodzant legt uit waarom deze samenwerking zo veelbelovend is: “Borg Energy is een start-up die een baanbrekend systeem heeft ontwikkeld: de Borg Slimme Warmtebatterij. Dit is een grote watertank die wordt ingegraven in tuinen of op opritten. Ze zijn gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen). Dit is niet alleen een duurzaam product, het heeft ook een uitstekende isolerende eigenschap.”

Verschillen in energietarieven

Het systeem stelt mensen in staat om hun water te verwarmen wanneer de energiekosten laag zijn en vervolgens die energie te gebruiken wanneer de kosten hoog zijn. Wiggeman legt uit: “Het systeem maakt gebruik van grote verschillen in energietarieven. Hierdoor besparen huiseigenaren en bedrijven geld en verkleinen ze tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk.”

Uitgebreid getest in The Green Village

Dit innovatieve systeem is uitgebreid getest in de TU-wijk The Green Village, waar een experimenteel blok met woningen staat, inclusief een jaren 70-woning die nauwkeurig is nagebouwd. Het systeem is ruim een jaar grondig getest, en de resultaten waren zo veelbelovend dat het klaar is om op grotere schaal te worden geïmplementeerd.

Wiggeman benadrukt dat Hordijk actief heeft bijgedragen aan het ontwerp van de EPS-buffer die in het systeem wordt gebruikt: “De EPS-buffer is opgebouwd uit vier segmenten, die in een bedrijfshal aan elkaar worden gelijmd en vervolgens waterdicht worden gemaakt met folie. Meta-regeltechniek zorgt ervoor dat de complete buffer optimaal functioneert. Het principe is simpel: hoe meer massa, hoe beter de warmte wordt vastgehouden.”

Proactief ontwikkelen

Wiggeman benadrukt het belang van een nauwe samenwerking: “Borg Energy koos voor Hordijk EPS, omdat we actief meedenken en ontwikkelen. Onze samenwerking is vanaf het begin al plezierig en waardevol. We willen de EPS-buffer zo goed mogelijk maken, en dat kan alleen als partners. We hebben veel gesproken over hoe de isolatie moest functioneren en hoe we het produceerbaar en betaalbaar konden houden.”

Wat dit systeem zo duurzaam maakt, is dat het de energiekosten op het juiste moment benut door energie op te slaan in EPS-tanks. Die tanks zijn ook nog eens recyclebaar. EPS heeft van nature al een lage milieuafdruk en een hoge isolatiewaarde, waardoor het een ideale keuze is voor deze duurzame toepassing. Wiggeman voegt toe: “Dit project weerspiegelt de rol die wij graag spelen in projecten – we denken proactief mee in de ontwikkeling van duurzame oplossingen.”

Blik op de toekomst

Voor het systeem zijn speciale matrijzen geproduceerd en naar verwachting zal de productie eind dit jaar opschalen. De focus ligt nu nog op de Nederlandse markt. Het systeem kan particulier en als collectief worden ingekocht en per woning worden geïnstalleerd.

Wiggeman sluit optimistisch af: “Ons doel is om deze samenwerking voort te zetten en samen te blijven zoeken naar manieren om het systeem te verbeteren. We geloven sterk in duurzame toepassingen en in een goede samenwerking, en dat is precies wat we hier hebben. De TU-wijk The Green Village, recht tegenover ons, is het levende bewijs van wat mogelijk is met innovatieve oplossingen en sterke partnerschappen.”

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.