technieken foam moulding

Foam moulding

Bolletjes polystyreen worden verhit met stoom, zuigen zich vol met lucht en expanderen.

Foam moulding is een techniek waarbij bolletjes polystyreen verhit wordt met stoom. Hierdoor zuigen deze bolletjes zich vol met lucht en gaan uitzetten (expanderen). Ze kunnen tot 60 keer groter worden.

Deze bolletjes worden ook wel parels genoemd. Nadat ze zijn opgeblazen worden ze in een matrijs geblazen. Hierna wordt er door de matrijs stoom geblazen waardoor de parels nog één keer uitzetten. Ze krijgt het product uiteindelijk zijn gewenste vorm.

Elektrifiatie voor duurzame EPS-productie: geen stoom maar stroom

Elektrificatie is een revolutionaire innovatie in de productie van circulair EPS (piepschuim). Als eerste in Nederland introduceert Koninklijke Hordijk een machine, die EPS-producten maakt met elektriciteit i.p.v. stoom. Een nieuwe techniek die de CO2-uitstoot extreem verlaagt. Met deze innovatie verwerkt Hordijk EPS-materiaal nog duurzamer.

Het voornaamste is dat er vrijwel géén stoom meer wordt gebruikt bij de productie van EPS. Dit zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot. Eén elektrische foam moulding machine bespaart 427 ton CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 57 gezinnen.

Gerecycled EPS als grondstof

Een ander voordeel van de elektrische foam moulding machine is dat mechanisch gerecycled materiaal goed kan worden verwerkt, zonder dat het eindproduct aan kwaliteit verliest. Er zijn goede testen met ten minste 50% recyclaat. Er kan dus meer hergebruikt worden en er is minder nieuw materiaal nodig, dat is nóg gunstiger voor de totale CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de overheid: in 2030 moet 50% van alle grondstoffen afkomstig zijn van gerecycled materiaal.

 

Selectie van onze producten

1 /

Certificeringen en partnerships

Algemeen partnerships logo petcore
Algemeen certificeringen logo ISO 26000
Algemeen certificeringen logo ISO 9001
Algemeen certificeringen logo BRC
Algemeen certificeringen logo BCCA
Algemeen branches logo nrk
Algemeen branches logo nrk verpakkingen
Algemeen branches logo stybenex
Algemeen partnerships logo plastic pact
logo eos cycle
logo nvc
1 /

Meer informatie? Neem contact met ons op

Bent u benieuws wat er allemaal mogelijk is met foam mouldig? Neem dan contact op met onze vestiging in Delft.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.