Wat houdt een circulaire verpakking precies in? En welke innovaties dragen bij aan de transitie naar een circulaire economie?

Op 10 april gaf duurzaamheidsspecialist Annelie Verstraaten tijdens het webinar ‘De Circulaire Verpakking van Morgen’ een toelichting op de nieuwste ontwikkelingen en praktische toepassingen op dit gebied. Het webinar gemist? Kijk het dan terug.

Vragen & antwoorden: webinar ‘De Circulaire Verpakking van Morgen’

Naar aanleiding van het webinar zijn er verschillende vragen binnengekomen. De meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden zijn verzameld in onderstaande Q&A. Zijn er nog aanvullende vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten via: webinar@hordijk.nl

Wat staat er in de PPWR over circulariteit van verpakkingen, met welke vereisten moeten we rekening houden?

De Packaging & Packaging Waste Regulering (PPWR) is opgesteld om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een circulaire economie (art 1.3). Alle 4 de circulaire ‘materiaal’ strategieën (verminderen verbruik, re-use, recycling en bio-gebaseerde grondstoffen) kun je terugvinden in de verschillende wetsartikelen. Afhankelijk van de strategie die je toepast op je verpakkingsoplossing zijn er verschillende vereisten. Veel in de PPWR is gericht op het stellen van eisen aan recycling zoals de mate van design voor recycling (art. 6) en de hoeveelheid toegepast recyclaat (art. 7). De design voor recycling ontwerpcriteria en meetmethode zullen nog specifiek bepaald worden en vastgelegd in een gedelegeerde handeling die uiterlijk 1 januari 2028 klaar moet zijn.  Wil je eens verder praten over wat de PPWR betekend voor jouw verpakkingsoplossing en gekozen strategie om te verduurzamen dan plannen we graag wat in.

Welke benchmarking tools zijn er om circulariteit mee te meten, waar vind ik die?

Er zijn verschillende organisaties die een Life-Cycle-Assessment (LCA) of een ‘fast-track’ LCA-analyse aanbieden met een benchmark speciaal gericht op verpakkingen. Op websites van een aantal organisaties vind je meer informatie over het meten van circulariteit en informatie over verschillende tools.  Bijvoorbeeld bij het KIDV, de Ellen MacArthur Foundation of het Versnellingshuis. Bij Hordijk gebruiken we o.a. een gecertificeerd CO₂ aspectenregister waarmee we snel inzichtelijk kunnen maken wat aanpassing aan gewicht, materiaal of de hoeveelheid recyclaat in je product betekent voor de CO₂ footprint van je verpakking.

Waarom verwijst Hordijk in de voorbeelden van bio- gebaseerde grondstoffen alleen naar grondstoffen van de 1e generatie?

Voor bio-gebaseerde kunststof kan een indeling worden gebruikt op basis van de verschillende typen biomassa waarvan het bio-gebaseerde materiaal is geproduceerd. Met de eerste generatie worden bio-gebaseerde kunststoffen bedoeld die gemaakt zijn uit suikers uit gewassen of plantaardige olie. Bio-gebaseerde kunststoffen in de tweede generatie worden gemaakt van niet-eetbare biomassa zoals landbouw en voedselafval. Met de derde generatie worden ‘nieuwe’ biomassa grondstoffen bedoeld zoals bijvoorbeeld algen. In samenspraak met de klant bepalen wij welk type grondstof het meest geschikt is voor de gevraagde verpakkingsoplossing en de voorkeur heeft.

Heb je ook concrete voorbeelden van materiaal innovaties waarmee ik mijn verpakking meer circulair kan maken?

Door verpakkingen te maken van materiaal (PET) met verbeterde sealeigenschappen kunnen we meerdere lagen materiaal vervangen door een mono-materiaal waarmee de verpakking beter recyclebaar wordt en het recyclaat van die verpakkingen weer beter toe te passen is in de volgende serie verpakkingen. Sommige materiaalinnovaties zorgen voor stevigere kunststoffen waardoor er met minder materiaal toch een stevige verpakking te maken is. Ook op het gebied van bio-gebaseerd materiaal zijn er veel innovaties waar we u meer over kunnen vertellen. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden voor uw verpakking met ons te bespreken.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.